W naszych ogrodach bardzo często znajdujemy miejsce na zioła. Dzięki nim nasz ogród pełen jest wspaniałych zapachów, ale również możemy je stosować w naszej kuchni do urozmaicania smaku i zapachu potraw. Jednym z najczęściej hodowanych ziół w przydomowych ogródkach czy też na działkach jest bazylia pospolita (Ocinum basilicum).
bazylia
Możemy ją zasadzić w pojemnikach, ale trzeba pamiętać, że wymaga ona stanowisk ciepłych. Najlepiej zbierać jej młode liście w okresie letnim. Wtedy można je zamrozić bądź też zasuszyć. Świetnie podkreśla smak sałatek, potraw z mięsa czy też białego sera.
Kolejnym często spotykanym ziołem w naszych ogrodach jest cząber ogrodowy (Satureja hortensis).
cząber ogrodowy
Wielu  ludzi  hoduje  go ze względu na pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Pobudza go i sprawia, że nawet największe „niejadki” nabierają apetytu. Nasiona tej rośliny w okresie od kwietnia do początku maja powinniśmy umieścić w skrzynkach, gdzie powinny zostać przykryte dosyć cienką warstwą ziemi. Następnie w czerwcu możemy je przesadzić do ogródka w miejsce dobrze nasłonecznione i koniecznie po wcześniejszym spulchnieniu gleby.