Ogródek warzywny zakładamy w takim miejscu, aby można było łatwo dojść do niego z domu oraz aby znajdował się w pobliżu kompostownika. Powszechnie uważa się, że obszar między 120 a 160 m2
starcza na wyżywienie czteroosobowej rodziny o przeciętnym zapotrzebowaniu na jarzyny. Do warzywniaków wybierane są najczęściej droższe warzywa, mniej dostępne w sklepach lub te, które można jeść na surowo jak pomidor lub sałata.
1
Miejsce na warzywniak powinno być maksymalnie nasłonecznione, ale równocześnie osłonięte od wiatru. Ochronę przed wiatrem może stanowić gęsty żywopłot.
Warto umocnić główną ścieżkę prowadzącą do ogródka. Najlepszym rozwiązaniem jest podział warzywniaka na kwatery. Zwykle rządki są szerokie na 1,20 m i dowolnie długie, jednak po ok. 6-8 m zaleca się wyznaczyć przejście w poprzek grządki.