Popularne posty

poniedziałek, 23 maja 2011

Przydomowy ogródek ziołowy

Kącik z ziołami to świetny sposób na urozmaicenie ogrodu. Wielu z Was z pewnością wykorzystuje ponadto świeże zioła w kuchni, są aromatyczne, a hodując je we własnym ogrodzie zawsze będziecie je mieć pod ręką.
Większość ziół oprócz swego zastosowania w kuchni posiada również cenne właściwości lecznicze, stosowane są więc one również w medycynie i kosmetyce.
Zioła pochodzące z krajów o ciepłym klimacie, takie jak lawenda, bazylia, cząber, majeranek i rozmaryn powinniśmy sadzić w miejscach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru. Inne, jak mięta, lubczyk, kminek czy estragon mogą być hodowane nawet w miejscach lekko zacienionych.
Przygotowanie ziemi pod ogródek ziołowy należy rozpocząć już jesienią roku poprzedzającego planowaną uprawę ziół. Należy ją przekopać na ok. 25 cm i pozostawić w tzw. ostrej skibie (co zapewni zmagazynowanie większej ilości wody oraz likwidację szkodników).
Wiosną ziemię należy spulchnić oraz wyrównać, a następnie wytyczyć miejsca na poszczególne gatunki ziół.
Nasiona najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym. Niektóre z nich wysiewa się wprost do gruntu, niektóre przeznaczone są na rozsady, szczególnie te, które wymagają ciepła oraz byliny (bazylia, majeranek, melisa, tymianek, szałwia).
Planując ogródek ziołowy pamiętacie, aby większe rośliny sadzić centralnie, a mniejsze – po bokach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz